sp.a wil alcoholverkoop onder zestien jaar aan banden

De sp.a wil de verkoop van alcohol aan jongeren onder zestien jaar aan banden leggen. Een wetsvoorstel van kamerleden Karine Jiroflée en Maya Detiège richt zich op de verkoop via automaten.

Belga

Een tweede regelt de verkoop via de distributiesector. Een duidelijke affichage moet voor de nodige sensibilisering zorgen.

Onderzoek toont aan dat jongeren steeds regelmatiger alcohol gebruiken en dit op steeds vroegere leeftijd. Volgens cijfers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen is bij de 13-jarigen de wekelijkse consumptie van alcohol tussen 1999 en 2001 van 5,4 tot 9,7 procent gestegen. Op de leeftijd van vijftien jaar drinkt 31 procent op regelmatige basis.

Daarnaast is het zo dat hoe vroeger jongeren beginnen te drinken, hoe groter de kans is op gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Toch onderschatten ouders en andere volwassenen uit de omgeving van de jongeren vaak nog de risico's van alcoholgebruik op jonge leeftijd, weet Jiroflée. Ze heeft daarom een globaal Alcohol Actie Plan uitgewerkt, specifiek gericht op jongeren onder de zestien jaar.

Een eerste wetsvoorstel, dat al in de Kamer is ingediend, verbiedt de verkoop van alle alcoholische dranken in drankautomaten aan personen jonger dan zestien jaar. Voor de controle daarop heeft de sp.a-politica de elektronische identiteitskaart in het achterhoofd.

Vandaag mag in cafés geen alcohol worden geschonken aan jongeren onder de zestien. Op de verkoop van alcoholische dranken (behalve sterke drank) via de distributiesector staat geen leeftijdsgrens. Daarom stelt Jiroflée een tweede wetsaanpassing voor waardoor ook in de winkels de verkoop onder de zestien verboden wordt. Daarbij wordt niet de jongere maar de verkoper strafbaar gesteld. Hij riskeert een boete van tussen 12,5 en 500 euro.

Nu in het nieuws