Werkgroep moet oplossing zoeken voor B-H-V

De interministeriële conferentie voor institutionele hervormingen, die werd opgericht om een oplossing te zoeken voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, heeft maandagmorgen beslist een werkgroep op te richten die zal bestaan uit twaalf politici.

Belga

Naast de twee federale ministers van Institutionele Hervormingen gaat het om tien vertegenwoordigers van de partijen die in de verschillende regeringen zitten. De werkgroep moet in eerste instantie een oplossing zoeken voor de gevolgen van het arrest van het Arbitragehof, zo zei Didier Reynders (MR) na afloop van de vergadering. In mei 2003 oordeelde het hof dat de kieswet moet aangepast worden omdat Vlaams-Brabant als enige geen provinciale kieskring vormt.

De interministeriële conferentie, waaraan vertegenwoordigers van alle regeringen uit het land deelnemen, vergaderde maandag voor het eerst. De werkgroep die ze oprichtte, zal paritair zijn samengesteld: zes Nederlandstaligen en zes Franstaligen.

De verdeling over de partijen werd als volgt overeengekomen: telkens twee leden van VLD, sp.a-Spirit en CD&V-N-VA en daarnaast twee PS'ers, twee leden van MR-FDF, één cdH'er en één lid van Ecolo. In die verdeling zijn de twee federale ministers van Institutionele Hervormingen, Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders, inbegrepen.

Na afloop verklaarden Reynders en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) te hopen dat de kamercommissie Binnenlandse Zaken (waar het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde ook op de agenda staat, onder meer via een Vlaams wetsvoorstel over de splitsing) de werkgroep de kans laat aan de slag te gaan.

Woensdag komt de federale regering verslag uitbrengen in de commissie over de beslissing van de interministeriële conferentie.

Reynders zei dat de werkgroep zal werken op basis van een nota en dat ze vrij snel van start kan gaan. Dewael verklaarde dat de werkgroep eerst een inventaris moet maken en daarna naar een onderhandelde oplossing moet zoeken.

Dewael zei ook dat de thema's die in de werkgroep aan bod komen breder zullen zijn dan enkel de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Hij had het over onderwerpen die te maken hebben met gerechtelijke uitspraken.

Nu in het nieuws