Amerikaanse medici beweren dat Shakespeare syfilis had

Naast dief, stiekeme katholiek en getrouwde homoseksueel wordt William Shakespeare ook al syfilislijder genoemd.

Belga

Amerikaanse medische experten stellen dat de bard van Stratford-upon-Avon op een bepaalde manier over de geslachtsziekte schreef zoals hij dat alleen uit persoonlijke ervaringen kon hebben gedaan. Dat meldt de Sydney Morning Herald maandag.

's Werelds beroemdste toneelschrijver zou zowel in zijn toneelstukken als in zijn sonnetten regelmatig naar syfilis of de zwarte pest hebben verwezen. "Syfilis was in de 16de eeuw wijdverspreid in Engeland", zegt dokter John Ross van de Tufts University School of Medicine in Boston. "Ook veel schrijvers na Shakespeare stierven jong, waarschijnlijk door de syfilis die ze opliepen in de Londense bordelen", zegt hij.

In 'In As You Like It' schrijft Shakespeare onder meer over "embossed sores" of "gegaufreerde pijnen", wat verwijst naar de verwondingen die met syfilis gepaard gaan. In 'Troilus and Cressida' heeft de schrijver het volgens de Amerikanen over de tweede fase van de ziekte, "raw eyes" (ruwe ogen), "bone ache" (botpijnen) en "limekilns in the palm" (kloven in de handpalm).

Niet iedereen gelooft de nieuwe theorieën over de beroemde schrijver. Anthony Miller, die het werk van Shakespeare al jaren bestudeert, zegt dat de syfilistheorie gewoon een nieuwe uitvinding is van mensen die hun eigen bezigheden op Shakespeare projecteren. "In de 19de eeuw was Shakespeare gewoon een stevig gebouwde Britse patriot. En nu zou hij plots homoseksueel zijn en syfilis hebben? Shakespeare wordt alsmaar meer een personage dat gelinkt wordt aan alle verschijnselen uit zijn tijd", stelt Miller.

Nu in het nieuws