Zeldzaam exemplaar van "Lady Chatterley's Lover" geveild

Een exemplaar van de eerste editie van de roman "Lady Chatterley's Lover" is maandag in Bath onder de hamer gegaan.

Belga

De erotische roman van de hand van de Britse auteur D.H. Lawrence zorgde eind jaren twintig voor heel wat opschudding. De tekst werd bij verschijning in 1928 als obsceen beschouwd en moest daarom worden uitgebracht in Italië. De publicatie van de integrale roman bleef tot 1960 verboden in het Verenigd Koninkrijk.

Veilinghuis Bonhams veilde maandag een van de duizend exemplaren die in 1928 in Firenze werden uitgegeven en gesigneerd door de auteur. "De verkoper van dit manuscript leende zijn exemplaar uit aan de rechtbank die in 1960 oordeelde over de zaak tegen uitgeverij Penguin. De uitgeverij werd vervolgd omdat ze een integrale versie van het boek zou hebben gepubliceerd", aldus Gill Atkins van Bonhams. Penguin werd vrijgesproken na vijf procesdagen en de uitgeverij verkocht het daaropvolgende jaar twee miljoen exemplaren van de roman.

Bonhams verwacht dat de roman 3.500 euro opbrengt. In de catalogus van het veilinghuis is ook een exemplaar uit de eerste editie van "Brave New World", de bekende distopische toekomstroman van Aldous Huxley, goede vriend van D.H. Lawrence opgenomen. Dit boek zou goed zijn voor zo'n 800 pond.

Nu in het nieuws