Brown wil "onbetaalbare" schuldenlast Afrika kwijtschelden

De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft maandag in Zuid-Afrika gepleit voor de schrapping van de miljarden dollars "onbetaalbare" schulden die de Afrikaanse landen hebben.

Belga

Brown deed dat bij de opening van een vergadering met 18 Afrikaanse ministers van Financiën. Brown is in Kaapstad in het kader van een rondreis in Afrika en hij zal met zijn Afrikaanse collega's het voorlopige rapport van de Afrika-commissie van de Britse premier Tony Blair bespreken. Het uiteindelijke rapport verschijnt in maart.

"Laat dit rapport een mondiaal werktuig zijn waarmee we ingaan op de vraag om de Afrikaanse historische en onbetaalbare schulden definitief te annuleren en zo een onrecht te stoppen dat al te lang aansleept", aldus Brown.

Groot-Brittannië wil als huidig voorzitter van de G8 - de acht rijkste landen ter wereld - een nieuw "Marshallplan voor de ontwikkelingslanden" opzetten door een verlichting van de schuldenlast en een herziening van de financiële hulp aan arme landen. Hij riep ook op om de markten open te stellen voor Afrikaanse producten.

Nu in het nieuws