"VS-operaties in Iran bereiden aanval voor"

Amerikaanse special forces zijn in het geheim Iran binnengedrongen en zoeken er naar potentiële doelwitten, zoals nucleaire wapensites. Dat schrijft gerenommeerd journalist Seymour Hersh (foto) maandag in het blad The New Yorker.

Belga

Het Witte Huis ontkent en stelt dat het bericht "uitpuilt van de onjuistheden". Journalist Seymour Hersh bracht eerder als eerste de misbruiken in de Aboe Ghraib-gevangenis aan het licht, evenals het bloedbad in My Lai tijdens de oorlog in Vietnam.

Hij schrijft in het blad The New Yorker dat Pakistan een deal heeft gesloten met Washington om informatie te leveren over de Iraanse militaire en nucleaire sites, zodat de VS stiekem grond- en luchtoperaties kunnen uitvoeren boven Iran, voor het geval het dispuut over de Iraanse nucleaire ambities escaleert.

Sinds de voorbije zomer trekken steeds vaker undercovermissies over de Pakistaanse grens naar Iran op zoek naar ondergrondse installaties waar kernwapens gemaakt worden. Hersh citeert in zijn artikel een raadgever van de regering-Bush. "Niet-militairen in het Pentagon willen naar Iran trekken en zoveel mogelijk militaire infrastructuur vernietigen", zo klinkt het in een schijnbare verwijzing naar onder meer Amerikaans minister van Defensie Donald Rumsfeld en zijn adjunct Paul Wolfowitz.

Volgens The New Yorker zijn Rumsfeld en Wolfowitz van mening dat het Iraanse regime een militaire aanval niet zal kunnen weerstaan en dat een inval dus tot de instorting van het theocratische Iraanse regime zal leiden.

Het Witte Huis ontkent het bericht en Bush-medewerker Dan Bartlett zei aan CNN dat het artikel "vol onjuistheden" stond. Discussies over het Iraanse nucleaire programma slepen al 20 maanden aan sinds bekend werd dat Teheran 18 jaar lang nucleaire activiteiten ontplooide, in weerwil van de antiproliferatieverdragen.

Nu in het nieuws