Chinese oud-partijleider Zhao Ziyang overleden

Zhao Ziyang, de Chinese partijleider die in ongenade viel omdat hij sympathie had betoond voor de studenten die in 1989 op het Tianamenplein voor democratisering demonstreerden, is maandag overleden.

AP Ned

Hij is 85 geworden.

Frank Lu, een mensenrechtenactivist in Hongkong die de wereld de afgelopen dagen op de hoogte heeft gehouden van de verslechterende gezondheidstoestand van Zhao en contact onderhield met diens familie, zei dat Zhao vredig was gestorven, omringd door zijn naasten.

Zhao heeft vijftien jaar onder huisarrest gestaan. Toen vorige week prematuur zijn dood werd gemeld zag de Chinese regering zich gedwongen haar stilzwijgen over Zhao te verbreken en bevestigde zij dat hij was opgenomen wegens problemen met hart- en bloedvaten en de ademhalingswegen.

Zhao, een voormalig premier, was een protégé van wijlen Deng Xiaoping en hielp deze in de jaren '80 de economische hervormingen door te voeren die China economische bloei brachten en het land openstelden voor de rest van de wereld. Uiteindelijk viel hij echter in ongenade bij Deng en op 24 juni 1989, na de bloedige onderdrukking van het Tiananmen-protest, verdween hij van het toneel. Hij werd ervan beschuldigd de partij te hebben gespleten door steun te betuigen aan de demonstranten. Zijn laatste openbare optreden was een bezoek geweest aan de hongerstakende studenten, daags voordat op 20 mei 1989 in Beijing de staat van beleg werd afgeroepen. Hij verontschuldigde zich tegenover hen omdat hij te laat was gekomen.

"Het Chinese leiderschap heeft veel aan hem te danken", zei Yan Jiaqi, een voormalige medewerker van Zhao, die werd geciteerd door de radio in Hongkong. "Ik hoop de leiders in Beijing tegenover het hele land te zien verklaren dat Zhao Ziyang een goede volkspremier is geweest."

De Chinese regering deed er alles aan om ophef over de dood van Zhao te vermijden. Zijn overlijden werd gemeld in twee regels op de website van het persbureau Xinhua . Het televisienieuws zweeg erover en het programma van CNN dat in hotels werd bekeken gingen op zwart tijdens de berichtgeving over Zhao's dood.

Nu in het nieuws