Huur sociale woningen sterker gestegen dan in privé

Vlaams parlementslid Carl Decaluwé (CD&V) slaat na een eigen onderzoek bij vijftig huisvestingsmaatschappijen alarm. "De sociale huisvesting in Vlaanderen is als een Titanic. Het hele systeem gaat naar de dieperik, maar het orkest speelt ongestoord verder", luidt het.

Belga

De huurprijzen voor sociale woningen gaan dit jaar gemiddeld met 3,8 procent omhoog. Op de private markt is de maximale stijging dit jaar 1,76 procent. "In drie jaar tijd is de huur al met 13,8 procent toegenomen", aldus Decaluwé in Het Laatste Nieuws.

Volgens de enquête van de CD&V'er blijkt één op de vijf huurders te liegen. Ze beweren er alleen voor te staan, maar in werkelijkheid leven ze samen met een partner die een tweede inkomen heeft. Omdat veel huurders zo te weinig betalen, moeten anderen steeds meer ophoesten.

Vlaams minister van Wonen Marino Keulen betreurt de stijgingen van de huurprijzen van sociale woningen, maar heeft begrip voor de sociale huisvestingsmaatschappen. De stijgingen komen doordat de prijzen in de jaren tachtig en negentig niet zijn aangepast aan de levensduurte en vooral door de gevoelig verbeterde kwaliteit van woningen en appartementen, luidt het.

Op de VRT-radio nuanceert minister Keulen een en ander. Het zijn de maatschappijen die de hoogte van de huurprijzen bepalen in functie van het inkomen van de huurder en de kwaliteit van de woning. Daarnaast probeert men te bewaken dat de huurprijs niet hoger ligt dan 20 procent van het beschikbaar inkomen.

De huurprijs bedraagt gemiddeld tussen de 170 en 250 euro per maand. Op de privé-markt betaal je volgens Keulen meer dan het dubbel. De VLD-bewindsman wijst er ook op dat in de Vlaamse begroting 2005 een "recordbedrag" voor huisvesting is ingeschreven. Concreet gaat het om 309 miljoen euro om nieuwe woningen en appartementen te bouwen.