Gehandicapte zus JFK (86) overleden

Rosemary Kennedy, een verstandelijk gehandicapte zus van de in 1963 vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy, is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden.

Rosemary woonde het grootste deel van haar leven in een inrichting in Wisconsin. Ze inspireerde haar zus Eunice Kennedy Shriver tot het bedenken van de Special Olympics voor sporters met een verstandelijke handicap.

De Kennedy's - een van de prominentste families van de Verenigde Staten - hielden Rosemary decennia lang zoveel mogelijk uit de publiciteit. Uit vrees dat ze haar familie met vreemde gedragingen te schande zou zetten, besloot haar vader begin jaren '40 tot een lobotomie, waarbij de verbinding tussen de voorhoofdshersenen en de dieper gelegen hersenen wordt weggesneden, met als doel de patiënt rustiger te maken. Tegenwoordig is de ingreep omstreden.

Senator Edward Kennedy zat aan het sterfbed van zijn zus. De familie noemde Rosemary Kennedy in een verklaring een "levenslang sieraad voor ieder lid van de familie" en een "voortdurende bron van inspiratie".

Nu in het nieuws