Sri Lanka verhinderde bezoek Kofi Annan aan Tamil-gebied

Print
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft zaterdag het noorden en het oosten van Sri Lanka bezocht. Noordelijke delen van het eiland onder het gezag van Tamil-rebellen mocht Annan niet bezoeken van de Sri Lankaanse overheid.
De Tamil-tijgers hadden bij de VN zelf aangedrongen op een bezoek. Meer dan 5.000 van de meer dan 30.000 doden op Sri Lanka zijn in rebellen-gebied gevallen.

Annan gaf in zeer diplomatieke woorden zelf aan dat zijn reisbestemmingen bepaald werden door de Sri Lankaanse regering, "van wie ik de gast ben". Annan zelf had liever alle gebieden bezocht.

De Tamil-rebellen hebben intussen kritiek geuit op de regering omdat die alle opvangkampen onder leiding plaatst van het leger. Volgens de rebellen verhindert de regering de doorstroming van hulpgoederen naar rebellengebied.

Ook in de provincie Atjeh, op het Indonesische eiland Sumatra, wordt de hulpverlening gehinderd door een conflict met een afscheidingsbeweging (GAM Free Aceh Movement). In de jaren negentig vielen naar schatting een tienduizend doden bij dat conflict.
De gevechten kwamen ten einde bij de val van dictator Soeharto. In 2002 werden vredesonderhandelingen opgestart maar die braken af in 2003, waarna het Indonesische leger alweer een grote actie opstartte. Het leger probeert in ieder dorp aanwezig te zijn om zo controle te houden.
Deze gespannen situatie zorgt voor achterdocht bij de hulpverlening. Toch is er ook hoop. De samenwerking bij de hulpverlening kan misschien meer begrip brengen tussen de diverse partijen, en meer sympathie voor het Westen bij de moslimbevolking. De Indonesische minister verantwoordelijk voor de hulpverlening heeft al gezegd dat de kans moet worden aangegrepen om een vredesproces te starten.

.

Nu in het nieuws