Iraakse verzetsleider: "Iran steunt strijd tegen VS"

Iran steunt Iraakse verzetsbewegingen met geld, wapens en munitie. Dat heeft een gevangengenomen leider van de verzetsgroep Jaish Muhammad (Het Leger van Mohammed) vrijdag verklaard op de nieuwszender Alhurra.

AP Ned

Het gaat om Moayad Ahmed Yasseen, een voormalige commandant van de Jaish Muhammad, die twee maanden geleden door het Amerikaanse leger werd opgepakt bij de strijd om het voormalige verzetsbolwerk Fallujah. Yasseen, een kolonel in het Iraakse leger toen Saddam Hussein nog aan de macht was, stelt dat hij na de inval van de VS in Irak verscheidene malen naar Iran is geweest voor steun voor de strijd tegen het Amerikaanse leger. De Iraanse autoriteiten hebben de Jaish Muhammad onder meer gesteund met wapens, bommen en geld, stelt Yasseen. Bij zijn bezoeken aan Iran zegt de voormalige verzetsleider contacten op "zeer hoog niveau" te hebben gehad en zelfs een keer de Iraanse leider Ali Khamenei te hebben ontmoet.

Iran ontkent dat het de strijd in Irak steunt en zegt niets te weten van de beschuldigingen van Yasseen. De Jaish Muhammad zou onder meer samen hebben gewerkt met de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al Zarqawi, die verantwoordelijk wordt gehouden voor verscheidene ontvoeringen en onthoofdingen in Irak.