Eerste Belgische militairen vertrekken dinsdag

Print
Dinsdag vertrekt van op de luchthaven van Melsbroek een groep van 85 à 90 militairen naar Zuidoost-Azië voor een humanitaire bijstandsopdracht na de zeebeving van 26 december.
BR> Dat bevestigt het Belgische ministerie van Defensie vrijdag.
De Belgische militairen zullen er deelnemen aan drie hulpoperaties.
Vrijdag vertrok al een groep van vier mensen naar Colombo om er de aankomst van het Belgische contingent voor te bereiden. Een eerste groep, zo'n 65 à 70 militairen, vertrekt dinsdag naar Sri Lanka. "De operatie kreeg de naam Tsunami Solidarity Belgian Defense mee", kondigde minister van Defensie André Flahaut vrijdag aan. De militairen vertrekken dinsdag om 11.30 uur met een airbus van op de luchthaven van Melsbroek. Volgens defensieminister André Flahaut zullen onder meer premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht bij het vertrek aanwezig zijn.

De ploeg zal in de regio van Galle in het zuiden van Sri Lanka helpen bij de heropbouw: medische bijstand, opruiming van het puin, herstel van vissersboten, reorganisatie van de vluchtelingenkampen en waterzuivering. Het materiaal, onder andere een Bobcat, wordt verstuurd met een Antonov 124. De militairen blijven maximum vier weken ter plaatse.
Nog dinsdag vertrekt een tweede ploeg van 25 mensen naar het noordwesten van Sumatra in Indonesië. Twintig van hen gaan er de Duitse medische ploeg in Banda Atjeh versterken. Het gaat om artsen, verplegers, brancardiers, een module hygiëne en een dierenarts en een psycholoog. Hoe lang zij ter plaatse blijven, is afhankelijk van de Duitse medische ploeg. De vijf overigen zullen in Sumatra steun leveren bij de opbouw van een vluchtelingenkamp door de civiele bescherming. Zij blijven ter plaatse tot eind januari.

.

Nu in het nieuws