UZ Antwerpen meldt sterke daling donororganen

Print
België werd vorig jaar geconfronteerd met een dramatische achteruitgang van het aantal beschikbare organen voor transplantatie. Dat meldt transplantatiecoördinator Walter Van Doninck van het UZ Antwerpen zaterdag. Het gaat om een daling met vijftien procent tegenover 2003.
BR>
Als gevolg daarvan werd zestien procent minder getransplanteerd. Daardoor steeg de wachtlijst en het aantal overlijdens op de wachtlijst.
Het aantal nieren, levers, harten en longen dat in 2004 werd weggenomen, bedroeg respectievelijk 379, 169, 81 en 71. Het jaar voordien waren dat nog 455 nieren, 201 levers, 97 harten en 73 longen. Alles samen gaat het om een daling van 826 naar 700 organen. Er werden vorig jaar 365 nieren, 183 levers, 70 harten en 61 longen getransplanteerd.

De wet van 1986 is gebaseerd op het "geen bezwaarssysteem". Dat betekent dat iedere Belg wordt verondersteld akkoord te gaan met orgaanschenking, op voorwaarde dat hij zich tijdens zijn leven niet heeft verzet. In 2004 deed er zich voor het eerst een orgaantekort voor. Dat komt door de daling van het aantal verkeersdoden en de verbeterde behandeling op de urgentiegeneeskunde en intensieve zorgen.
Naast het aantal weigeringen uit principe, waarbij verzet werd aangetekend via het gemeentehuis, blijkt dat bij ongeveer 15 tot 20 procent van de gevallen de familie bezwaar aantekent tegen de wegname, hoewel de donor bij leven geen verzet had aangetekend. Die weigering is vaak het gevolg van onwetendheid en de moeilijke emotionele omstandigheden van het moment. Van Doninck wijst daarom op het "uitzonderlijk belang" van een sensibilisatiecampagne die minister van Volksgezondheid Rudy Demotte voor dit jaar zou hebben voorzien.
Ook zullen we volgens Van Doninck verplicht zijn meer en meer te investeren in het identificeren en preleveren van organen van donoren waarbij het hart niet meer klopt. Deze zogenaamde "Non-Heart Beating"-donoren zijn donoren bij wie sommige organen nog kunnen worden weggenomen nadat een reanimatie omwille van hartstilstand of ongeval niet gelukt is. Bovendien zullen meer inspanningen moeten worden geleverd om levende orgaandonatie mogelijk te maken, luidt het.

.

Nu in het nieuws