Geen Nederlands, geen woning

Print
De drie grote Antwerpse woningmaatschappijen - ook Vlaanderens grootste - hebben een akkoord dat kandidaat-huurders moet verplichten Nederlands te leren.
Een van hen, De Goede Woning, past de maatregel al toe. Wie geen Nederlands kent, komt wel op de wachtlijst, maar krijgt een speciale code die geen toegang geeft tot een appartement, schrijft De Standaard op donderdag.

De voorzitter van De Goede woning, oud-OCMW-voorzitter Fons Kockx (CD&V), geeft toe dat hij met het systeem op de grens van het wettelijke zit, maar noemt de toewijzingspolitiek een manier om de samenlevingsproblematiek in de woonblokken onder controle te houden.

In de raad van bestuur van De Goede Woning hebben ook burgemeester Patrick Janssens en regeringscommissaris Johan Van den Berghe, de gewezen kabinetschef van minister Leo Peeters, zitting. Ook zij stemmen met de werkwijze in.

Uit de cijfers blijkt wel duidelijk de politiek van De Goede Woning. Waar de twee andere grote maatschappijen Huisvesting en Onze Woning in 2003 respectievelijk 49,7% en 56,7% vreemdelingen inschreven, was dat voor De Goede Woning slechts 17,5%.

.

Nu in het nieuws