Borealis en Sappi bereiden zich voor op vergrijzing

Print
Het chemisch bedrijf Borealis in Beringen en papierproucent Sappi in Lanaken gaan zich de komende maanden beraden over de manier waarop oudere werknemers in de toekomst op de meest comfortabele manier aan de slag kunnen blijven. Dat meldt de regionale radiozeder radio 2 Limburg donderdag.
Navraag bij Borealis leert dat de bedrijven hiermee willen anticiperen op de toekomstige vergrijzing en op het fenomeen waarbij werknemers in de toekomst langer zullen moeten of willen werken, aldus personeelsdirecteur Leon Vliegen van Borealis.
Behalve Borealis en Sappi nemen ook de consultancygroep Prospect en het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) aan het project deel. Dat werd door de verschillende partners ingediend bij het Europees Sociaal Fonds.

Vliegen verduidelijkt dat onder meer Borealis nu al wil nadenken over de manier waarop oudere werknemers in de toekomst het best kunnen opgevangen worden. Een en ander kan immers tot gevolg hebben dat de bedrijfsorganisatie aangepast moeten worden en dat er nader moet onderzocht worden voor welke jobs oudere werknemers het best in aanmerking komen, zo luidt het.
De gemiddelde leeftijd van de werknemers bij Sappi bedraagt 42 jaar. Bij Borealis ligt dit lager. Toch verwacht het chemiebedrijf dat de groep van 50-plussers de komende jaren nog zal toenemen. "Om daar goed op voorbereid te zijn, willen we dat denkproces nu al nu al voeren zodanig dat er zich op termijn geen problemen stellen", aldus nog Vliegen.
Bij papierproducent Sappi in Lanaken werken ruim 700 mensen. Bij Borealis zijn er dat zo'n 570.

.

Nu in het nieuws