Topman Dexia wil aandeelhoudersstructuur wijzigen

Pierre Richard, de gedelegeerd bestuurder van de Belgisch-Franse groep Dexia, zou op zoek zijn naar een nieuw evenwicht in de aandeelhoudersstructuur. Daarbij zou het belang van de Franse aandeelhouders verhogen. Dat schreef de Franse zakenkrant Agefi woensdag.

De plannen van Richard zijn volgens de Franse krant een gevolg van de afgesprongen onderhandelingen met het Italiaanse Sanpaolo IMI, door toedoen van de Belgische referentieaandeelhouders. De Gemeentelijke Holding, Arcofin en Ethias hebben samen een belang van meer dan 38 pct in Dexia.

Concreet denkt Agefi ten eerste aan een verhoging van het huidige belang van 8 pct van Caisse des Depots et Consignations. Een dergelijke verhoging is mogelijk, maar zou beperkt worden door de missie van openbaar belang van Caisse des Depots. Ten tweede denkt de krant aan een instap in het kapitaal door de Franse Bank van de Post (Banque postale). Het lijkt echter twijfelachtig of die over voldoende middelen beschikt om een belangrijke participatie in Dexia te verwerven.

Bij de hele operatie zou de vraag rijzen of de Belgische referentieaandeelhouders buiten spel gezet kunnen worden, zo zegt Christophe Ricetti, een analist bij Ixis Securities.

In de donderdageditie van Agefi reageert Dexia door te zeggen dat er momenteel geen gesprekken gevoerd worden met 'la Poste', met het oog op een partnership en een kruiselingse participatie.

Nu in het nieuws