Indiase bureaucratie maakt onwaarschijnlijke blunder bij aardbeving

De Indiase bureaucratie heeft de eerste waarschuwingen voor de vloedgolf van afgelopen zondag slecht behandeld, waardoor kostbare tijd die het leven van verschillende mensen had kunnen redden, is verloren gegaan.

Dat schrijven verschillende Indiase media donderdag. De luchtmacht werd immers geruime tijd voordat de vloedgolven de oostkust van het Indiase continent bereikten gewaarschuwd, doordat hun basis op het eiland Car Nicobar in de Indische Oceaan overstroomde.

"Om 7.30 uur plaatselijke tijd werden we op de hoogte gebracht van een grote aardschok in de buurt van de eilanden Andaman en Nicobar", aldus commandant bij de Indiase luchtmacht, S. Krishnaswamy. "Maar de communicatie met de eilanden werd verbroken. De laatste boodschap van de basis van Car Nicobar luidde dat het hele eiland aan het onderlopen was".

Een uurtje later vroeg de verantwoordelijke om het ministerie van Defensie te waarschuwen. De meteorologische dienst stuurde omstreeks 8.54 uur plaatselijke tijd op haar beurt zonder overleg met het leger een waarschuwingsfax naar de voormalige minister van Wetenschappen, Murli Manohar Joshi, in plaats van naar zijn opvolger sinds mei Kapil Sibal. Om 9.41 uur stuurde het instituut een tweede fax naar het ministerie van Binnenlandse zaken. Pas om 10.30 uur werd het secretariaat van de overheid gewaarschuwd, maar op dat moment waren al duizenden dodelijke slachtoffers gevallen op de zuid-oostelijke kusten van Indië.

Nu in het nieuws