Meerderheid Baskische parlement voor autonomieplan

Print
Een meerderheid in het Baskische parlement is voor een omstreden plan dat van Baskenland een vrijwel onafhankelijke staat kan maken.
Het plan kan rekenen op een meerderheid, omdat de partij Socialista Arbetzaleak donderdag haar steun toezegde. De partij had eerder laten weten te zullen tegenstemmen, omdat het plan volgens haar niet ver genoeg ging.
Arnaldo Otegi, woordvoerder van Socialista Arbetzaleak, zegde de drie stemmen van zijn partij toe in een zeven uur durend debat dat aan de stemming voorafging. Het plan heeft nu de steun van 39 parlementsleden, één meer dan vereist.

Het plan is opgesteld door de Baskische president Juan José Ibarretxe en voorziet in een Baskische "vrijstaat", met onder meer een eigen rechtssysteem en een eigen vertegenwoordiging bij internationale organisaties als de Europese Unie. Volgens het plan moet in Baskenland een referendum over verdergaande autonomie worden gehouden nadat de afscheidingsbeweging ETA haar gewelddadige strijd heeft beëindigd. Dat referendum komt er ook zonder toestemming van de Spaanse regering. De twee grootste Spaanse partijen, de Socialistische Partij en de Partido Popular, moeten niets hebben van het plan, dat in hun ogen tot afscheiding zou leiden, een stap die de Spaanse grondwet niet toestaat.

Baskenland geniet sinds 1978 al een grote mate van autonomie. De Socialista Arbetzaleak wordt beschouwd als de opvolger van Batasuna, die vorig jaar door het hooggerechtshof werd verboden omdat zij een dekmantel zou zijn van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Ibarretxe's Baskisch Nationalistische Partij heeft samen met de partijen waarmee ze de regering vormt 36 zetels in het 75 zetels tellende Baskische parlement.

.

Nu in het nieuws