Gezinnen in Vlaams-Brabant zijn de grootverdieners van Europa

In 2001 was het primaire inkomen van de gezinnen in Vlaams-Brabant het hoogste van de hele Europese Unie.

Belga

Het bedroeg toen 24.406 reële koopkrachteenheden. Oberbayern kwam op de tweede plaats en Ile-de-France op de derde. Op de vierde plaats prijkte opnieuw een Belgische regio: Waals Brabant, goed voor 22.838 koopkrachteenheden.

In de toptien bevonden zich dus twee Belgische regio's, vier Duitse en een Franse, Italiaanse en Zweedse regio. Het primaire inkomen van de gezinnen in Vlaams-Brabant was het zesvoudige van het gezinsinkomen in de armste regio's van de Unie.

Onder het primaire inkomen verstaat Eurostat dat de gegevens van 243 regio's in de Unie onderzocht, grosso modo het inkomen voor belastingen en transferten. Als dat in rekening wordt gebracht, daalt het gezinsinkomen in Vlaams-Brabant naar 17.932 eenheden en zakt de regio naar de tiende plaats in de regionale hitparade.

Bremen komt dan met 18.856 eenheden op de eerste plaats, voor Emilia-Romagna en Oberbayern. Waals-Brabant verdwijnt dan uit de toptien.

De tien armste regio's uit de Unie bevinden zich allemaal in de nieuwe lidstaten. In Polen vooral en de Baltische landen. Het primaire inkomen voor belastingen en transferten haalt hier niet eens 5.000 koopkrachteenheden. Het beschikbare inkomen, na belastingen en transferten dus, ligt voor alle arme regio's een stuk hoger.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio