Betaaltelevisie weldra gratis op het scherm?

Print
Over enkele weken wordt de mogelijkheid gecreëerd om via het internet programma's van over de hele wereld gratis te bekijken. Met Cybersky, een webdienst van de 40-jarige Duitse software-ingenieur Guido Ciburski, worden zelfs programma's van betaalzenders gratis.
Eind januari lanceert Giburski's firma TC Unterhaltungselektronic uit Koblenz Cybersky. Die webdienst biedt breedbandgebruikers de mogelijkheid om programma's met andere gebruikers uit te wisselen. Het enige wat ze daarvoor nodig hebben is een televisie die verbonden is met een computer en een gratis softwarepakket van Cybersky.
Waar de computer bij een van de gebruikers via het internet programma's automatisch oplaadt, kunnen andere gebruikers datzelfde programma met slechts 5 à 10 seconden vertraging downloaden en op hun televisiescherm bekijken.

In feite doet Cybersky voor televisieprogramma's exact hetzelfde wat al een tijdje bestaat voor muziekbestanden en video, die gratis van het internet kunnen worden gedownload. Dat gebeurt via peer-to-peernetwerken. Ook Cybersky gebruikt die mogelijkheid. "In plaats van onze eigen servers te gebruiken om de programma's te verspreiden, zullen de computers van de Cybersky-klanten dat werk doen", zegt Ciburski in The Independent.

.

Nu in het nieuws