Utrechtenaar wint Groot Dictee met één fout

Print
De Nederlander Frans Wollrabe heeft maandagavond het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. De bankmedewerker uit Utrecht maakte één fout.
In de groep van bekende Vlamingen en Nederlanders was VRT-journaalanker Annelies Van Herck de beste met 12 fouten.

Met een gemiddeld aantal fouten van 25 behoorde het lustrumdictee, dat door Jan Mulder en Remco Campert was geschreven, niet tot de moeilijkste uit de geschiedenis van de taalwedstrijd.
Twintig bekende Nederlanders (gemiddeld 38 fouten), tien Vlaamse prominenten (25 fouten) en een aantal niet-prominenten uit Nederland (zeventien fouten) en Vlaanderen (twaalf fouten) bogen zich in Den Haag over een tekst met de titel 'Normen en waarden'.

Bij de prominenten gooiden de Vlamingen traditiegetrouw hoge ogen. VRT-presentatrice Annelies van Herck eindigde met twaalf fouten op de eerste plaats. Zij werd gevolgd door TROS-presentator Jaap Jongbloed (veertien) en Knack-journalist Joël de Ceulaer (vijftien).

Na afloop ontstond verwarring over de spelling van het woord pampus in de uitdrukking 'voor pampus liggen'. Volgens het groene boekje is het met een kleine letter, maar de jury van het dictee was van mening dat het eilandje met een hoofdletter moet worden geschreven. Uiteindelijk besliste hij echter dat de spelling van het groene boekje de enige juiste is.

De Nederlander Frans Wollrabe won daardoor het dictee niet met een smetteloos resultaat, maar met één fout. Hij evenaarde zo toch niet het record van een Vlaming, die twee jaar geleden nul fouten had.

Een foutje meer of minder maakt voor het resultaat van EO-presentator Henny Huisman maar weinig uit. Hij gaf toe dat hij tegen de zestig fouten had gemaakt. Huisman was door de organisatie al eerder gevraagd mee te doen, maar hij verzon altijd smoesjes om eronderuit te komen. Bij de lustrumeditie was hij wel van de partij.
Winnaar Frans Wollrabe uit Utrecht maakte, als niet-prominente deelnemer, voor Nederland veel goed. Hij liet zich niet afschrikken door woorden als 'paleozoën', 'resuscitatie' en 'gecraqueleerde' en maakte het dictee bijna foutloos. De Utrechtse filmrecensent en bankmedewerker onthulde na afloop zijn strategie. "Ik denk goed over woorden na. Als je twijfelt over de schrijfwijze van een dagelijks gebruikt woord, moet je het altijd opzoeken in het groene boekje. Zo heb ik laatst het woord 'politiekorps' opgezocht. Dat is met een 'k' en niet met een 'c', weet ik nu."

.

Nu in het nieuws