Drie Golden Globes-nominties voor Jamie Foxx

Acteur Jamie Foxx is maandag drie maal genomineerd voor een Golden Globe Award, na de Oscar de belangrijkste prijs in de Amerikaanse filmindustrie.

Foxx dingt met zijn hoofdrol in Ray mee naar een prijs voor beste acteur in een filmmusical of -comedy. Andere genomineerden in deze categorie zijn Jim Carrey en Kevin Kline. Foxx staat ook op de shortlist voor zijn bijrol als taxichauffeur naast huurmoordenaar Tom Cruise in de thriller Collateral en een rol in de tv-film Redemption.

Ray, over het leven van dit jaar overleden Ray Charles, is bovendien in de race in de categorie beste filmmusical of -comedy. In deze lijst staan ook de animatiefilm The Incredibles en de musical Phantom of the Opera. The Aviator (over miljardair Howard Hughes), Finding Neverland (over de geestelijk vader van Peter Pan), Closer, het genocidedrama Hotel Rwanda en Kinsey staan op de shortlist voor beste filmdrama.

De actrices Scarlet Johansson, Nicole Kidman, Uma Thurman en Imelda Staunton zijn genomineerd voor beste vrouwelijke hoofdrol. In de race voor beste mannelijke hoofdrol zijn onder meer Johnny Depp, Liam Neeson en Leonardo DiCaprio. Martin Scorsese, Clint Eastwood en Mike Nichols bevinden zich onder de kanshebbers op een Globe voor beste regie.

De Golden Globes, die op 16 januari worden uitgereikt, zijn meestal een goede graadmeter voor de eind februari te vergeven Oscars.

Nu in het nieuws