ECA uit Assenede ontslaat 113 werknemers

Print
Het bedrijf ECA uit het Oost-Vlaamse Assenede, een toeleverancier voor de automobielsector, ontslaat 113 werknemers, zegt secretaris Patrick De Backer van de socialistische vakbond ABVV. ECA maakte onder andere lederbeklede dashboards voor een toeleverancier van Peugeot, Faurecia.
Van de 315 arbeiders moeten er 103 afvloeien en ook 10 bedienden staan op straat. Met de arbeiders is intussen een sociaal akkoord bereikt. De onderhandelingen met de bedienden lopen nog.

Het Belgische ECA (Etablissementen Christiaen Assenede) stelde enkele jaren geleden nog zo'n 1.000 mensen tewerk in Assenede. Het bedrijf startte in 1965 met de bekleding van auto's voor de Volvo-fabriek in Gent en in 1984 met de assemblage van autozetels voor Volvo. "Tot men 2 jaar geleden gedwongen was de afdeling zetelassemblage te verkopen aan concurrent Johnson Controls, omdat deze het contract voor de zetels van de nieuwe Volvo-modellen voor de neus van ECA had weggekaapt", aldus De Backer. JCI nam wel alle werknemers over.

Een jaar geleden was er bij ECA dan een eerste herstructurering met een verlies van 30 arbeidsplaatsen. Maar de bonden werd verzekerd dat het contract met een toeleverancier van Peugeot, Faurecia, de toekomst zou verzekeren. ECA maakte onder andere lederbeklede dashboards voor Faurecia.
"Dit was volgens de directie dé toekomst voor ECA, gezien niemand anders zo'n product kon vervaardigen", zegt De Backer. De vakbonden waren naar eigen zeggen veel sceptischer, omdat de productie zeer arbeidsintensief was. "De vrees van de vakbonden voor een delokalisatie van de productie naar een lageloonland werd door de ECA-directie allesbehalve in dank afgenomen. Kort na de vakantieperiode werd echter duidelijk dat Faurecia het contract met ECA had opgezegd en de productie van de lederen dashboards in Tsjechië laat uitvoeren".

Volgens de bonden kon het bedrijf veel meer doen voor de 103 arbeiders die hierdoor moesten afvloeien. "De directie was evenwel niet bereid om vervroegd brugpensioen vanaf 52 jaar toe te staan, hoewel men hierdoor de helft van de gedwongen ontslagen had kunnen vermijden. Ondanks de ruim 125 miljoen euro aan reserves en voorzieningen die het bedrijf in de voorbije jaren heeft aangelegd en de kost van het vervroegd brugpensioen hiervan slechts een fractie zou bedragen, werd deze piste door de eigenaar van het bedrijf - Paul Christiaen - van bij het begin afgedaan als te duur en dus niet bespreekbaar".

Toch keurden de arbeiders het ontslagakkoord goed. Voor de bedienden lopen de onderhandelingen nog. Volgens de bonden dreigen nog meer ontslagen, wanneer een ander contract met Faurecia in 2006 afloopt. "De kans is zeer groot dat op dat moment ook deze productie richting Oost-Europa zal verhuizen", aldus De Backer.

.

Nu in het nieuws