Olieprijzen dalen door speculatieve verkoop

Print
De olieprijzen zijn in de loop van maandagochtend opnieuw gedaald.
Dat is vooral te wijten aan speculatieve verkopen die het gevolg zijn van tegenstrijdige meteorologische vooruitzichten in de Verenigde Staten en onzekerheden over de feitelijke realisatie van het besluit van de OPEC, de organisatie van olie producerende landen, om haar productie te verminderen.

Een vat ruwe olie voor levering in januari werd maandagmiddag op de New York Mercantile Exchange 40,44 dollar betaald, wat een terugval met 27 dollarcent betekende. Op de International Petroleum Exchange (IPE) in Londen bedroeg de prijs voor een vat Brent-olie (Noordzee) 37,36 dollar. Dat was een daling met 2 cent.
"Eerder maandagochtend stegen de olieprijzen nog door de onzekerheid over de aangekondigde productievermindering van de OPEC en door een daling van de temperaturen in de Verenigde Staten", aldus Keith Pascall van GNI-Man Financial. "Maar nadien zijn de olieprijzen opnieuw gedaald en volgens mij komt dat door speculatieve verkopen".

Volgens de analisten zou die verkoop veroorzaakt kunnen zijn door de verschillende tegenstrijdige meteorologische vooruitzichten in de VS.
Volgens Kevin Norrish, analist van de Barclays Capitalbank, is het "mogelijk dat de oliemarkt zich concentreert op de vraag van de OPEC-landen om de quota te respecteren".

In een poging om de val van de oliekoers af te remmen besliste de OPEC vrijdag in Caïro om haar productie vanaf 1 januari 2005 met één miljoen vaten per dag te verminderen om zo het officiële quotum van 27 miljoen vaten per dag te kunnen behalen.
"Ik denk dat de OPEC haar beslissing zal doorvoeren, maar een vermindering met één miljoen vaten per dag is misschien niet voldoende", aldus nog Keith Pascall. Volgens analisten hebben de OPEC-landen zich nog nooit aan hun officiële quotum gehouden sinds januari 2001.
Indien de olieprijzen blijven achteruitgaan voorspelt Norrish dat de OPEC zelfs zal moeten beslissen om haar productie nog meer te verminderen tijdens de volgende bijeenkomst in Wenen eind januari.

.

Nu in het nieuws