Duitse beurs wil Londense sectorgenoot overnemen maar vangt bot

Deutsche Boerse, eigenaar van de beurs van Frankfurt, wil voor de tweede keer de beurs van Londen overnemen, maar ving maandag opnieuw bot. De Duitse beurs bood deze keer 5,30 Britse pond per aandeel van de London Stock Exchange (LSE). In totaal gaat het om een overnamebedrag van 1,35 miljard pond (1,95 mia euro) in baar geld, maar dat was volgens de Britten te weinig.

Belga

De LSE is wel bereid over een "duidelijk beter aanbod" te praten, en ook bij de Deutsche Boerse zegt men bereid te zijn voort te onderhandelen.

Reeds in 2000 zochten beide beurzen toenadering tot elkaar, maar de fusie onder de benaming "iX" mislukte toen na een vijandig bod van de Zweedse beurs. Ook was er veel scepsis bij Britse makelaars.

Het nieuws over de bieding maandagochtend stuurde de aandelen een verschillende richting uit: het aandeel van Deutsche Boerse verloor 4,11 pct tot een koers van 42,70 euro. In Londen steeg de koers van het aandeel LSE met maar liefst 24,21 pct tot een record van 5,28 pond. De voorbije weken werd er al druk op een overname door Deutsche Boerse gespeculeerd.

LSE, Deutsche Boerse en Euronext zijn de drie grootste beurzen van Europa. Een nieuwe fusie in het beurslandschap zou vooral een voordeel voor de beursmakelaars betekenen, die hun kosten aanzienlijk zouden zien dalen.