EU praat pas in april met Kroatië over toetreding

Print
De Europese Unie gaat pas op z'n vroegst in april met Kroatië over toetreding onderhandelen. De EU wil Kroatië zo de tijd geven om de wegens oorlogsmisdaden gezochte generaal Ante Gotovina over te dragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Ben Bot heeft dat maandag gezegd na Europees ministersoverleg.
Donderdag en vrijdag besluiten de regeringsleiders van de EU naar verwachting dat Kroatië voldoet aan de voorwaarden om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Als de samenwerking van Kroatië met het oorlogstribunaal echter moeizaam blijft, kan tot verder uitstel worden besloten.
Gotovina wordt verdacht van het beramen van de moord op 150 etnische Serviërs en het verdrijven van 150.000 Serviërs tijdens een Kroatisch offensief in 1995. Volgens de regering in Zagreb bevindt Gotovina zich niet in Kroatië, maar het VN-tribunaal bestrijdt dat. Kroatië vroeg in februari 2003 het EU-lidmaatschap aan. Volgens de Europese Commissie is Kroatië een "functionerende democratie met stabiele instellingen die de rechtsorde bewaken" en is het land daarom rijp voor toetredingsonderhandelingen.

.

Nu in het nieuws