"Amerikanen gebruiken chemische wapens in Fallujah"

Print
Het Amerikaanse leger maakt in de opstandige Noord-Iraakse stad Fallujah gebruik van napalmgas en andere verboden wapens. Dat melden verschillende ooggetuigen die uit de stad konden weggeraken.
BR> Ook de Belgische ngo Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) maakt in een communiqué melding van het gebruik van chemische wapens.

"De Amerikanen laten nog steeds niemand binnen in Fallujah. Ooggetuigen zeggen dat ze er chemische wapens hebben gebruikt", zo zegt Fatiha Saleh, een Iraakse medewerkster van G3W. "Ik heb verschillende keren geprobeerd Fallujah te bereiken, maar er zijn overal Amerikaanse checkpoints. Duizenden vluchtelingen uit Fallujah zitten in kampen in de kleine dorpen rondom de stad, maar ook die zijn geblokkeerd door VS-troepen".
"Ik had telefonisch contact met een dokter in een van die dorpen. Hij zegt dat de Amerikanen er chemische wapens hebben gebruikt. Iraaks medisch personeel kon met VS-militairen meegaan naar Fallujah om er lijken te gaan ophalen, maar ze mochten bepaalde lichamen niet meenemen: lijken met vreemde donkerblauwe plekken en brandwonden, met een opgeblazen aanblik en zonder kogelwonden. Die kenmerken kunnen het gevolg zijn van chemische wapens", aldus nog Saleh.
"De situatie in Fallujah blijft erg gespannen", weet Saleh. "De Amerikanen controleren alleen kleine delen van Noord-Fallujah. Elders gaan de gevechten door. Sinds vrijdag is een van de hevigste gevechten sinds lang aan de gang in Fallujah, tussen de VS-militairen en de verzetsstrijders".

.

Nu in het nieuws