Zuid-Koreaanse kannibaal krijgt doodstraf

Een rechtbank in Zuid-Korea heeft maandag een seriemoordenaar, die de lever van zijn slachtoffers opat, ter dood veroordeeld.

Belga

De rechtbank achtte de 33-jarige Yoo Young-Chul schuldig aan de moord op twintig mensen. De slachtoffers waren voornamelijk jonge prostituées. Young-Chul werd afgelopen juli opgepakt en bekende toen dat hij in tien maanden tijd in totaal 21 mensen had vermoord, waarvan hij er 11 had verminkt.

De beschuldigde werd voor één moord niet veroordeeld omdat er volgens de rechtbank te weinig bewijsmateriaal was. Tijdens de hoorzittingen verklaarde de 33-jarige moordenaar dat hij de lever van zijn slachtoffers had opgegeten en dat hij, indien de politie hem niet had opgepakt, meer dan 100 slachtoffers zou hebben gemaakt.

Volgens de onderzoekers verklaarde Young-Chul dat hij zich nadat hij de levers had opgegeten 'helder van geest' en 'goed in vorm' voelde. Psychiaters verduidelijkten tijdens het proces dat Young-Chul al sinds de scheiding van zijn echtgenote lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. In 2002 zat hij al een tijdje in de gevangenis wegens diefstal.

Zuid-Korea heeft de doodstraf niet afgeschaft. Maar ze wordt al sinds 1998 niet meer toegepast.