Acht Amerikanen gedood in provincie Anbar

In de provincie Anbar ten westen van Bagdad zijn zondag acht Amerikaanse mariniers om het leven gekomen, heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt. Zeven van hen sneuvelden bij "veiligheids- en stabilisatieoperaties". Het leger wilde niet zeggen waar de operaties werden uitgevoerd, maar in Anbar ligt de stad Fallujah, waar zaterdag en zondag nieuwe gevechten uitbraken.

Amerikaanse en Iraakse eenheden namen de stad vorige maand in en bereiden nu de terugkeer voor van ongeveer een kwart miljoen inwoners die Fallujah zijn ontvlucht. Een inwoner van Fallujah, Abdullah Ahmed, verklaarde dat Amerikaanse militairen zaterdag meteen werden aangevallen toen ze zeven- tot achthonderd jonge Iraakse mannen de stad in begeleidden die puin van de gevechten in november moesten ruimen. De gevechten verhevigden zondag en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen wierpen minstens tien geleide bommen af op vermoedelijke schuilplaatsen van guerrillastrijders in Fallujah.

In Ramadi, vijftig kilometer ten westen van Fallujah, werd zondag een Iraakse vrouw gedood toen Amerikaanse eenheden een aanval van opstandelingen met artillerie- en mortiervuur beantwoordden, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis van Ramadi. Een Amerikaanse basis in de buurt van Abu Ghraib even ten westen van Bagdad werd maandagochtend door enkele mortiergranaten geraakt, zei een politiewoordvoerder. Over schade of slachtoffers was niets bekend.

Verscheidene leden van het vroegere regime van Saddam Hussein zijn in hongerstaking gegaan, meldden Amerikaanse militaire woordvoerders en een advocaat zondag. Saddam zelf zou geen voedsel weigeren. Het is maandag precies een jaar geleden dat Saddam gevangen werd genomen. Zijn advocaten beschuldigden de Amerikaanse en Iraakse autoriteiten zondag van wederrechtelijke vrijheidsberoving. In een verklaring die ze uitgaven in Jordanië somden zij de mensenrechtenconventies op die de Verenigde Staten zouden hebben geschonden.

In Haswa ten zuiden van Bagdad werden zondag vier onthoofde lichamen gevonden. Het gaat vermoedelijk om Iraakse burgers, aldus de politie.

Nu in het nieuws