Oppositiekandidaat wint Roemeense verkiezingen

De burgemeester van Boekarest, Traian Basescu, stond maandag nadat het grootste deel van de stemmen was geteld op voorsprong in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die zondag in Roemenië is gehouden.

AP Ned

Basescu stond toen 92,1 procent van de stemmen was geteld op 51,75 procent, zijn tegenstander, premier Adrian Nastase, op 48,25 procent. Basescu had zeshonderdduizend stemmen meer dan Nastase, aldus het centrale verkiezingsbureau. Zondag eisten beide kandidaten de overwinning op, toen bleek dat de verkiezingen een nek-aan-nekrace waren.

Toen de eerste uitslagen bekend werden gingen in steden door het hele land honderden aanhangers van Basescu de straat op. De einduitslag wordt woensdag verwacht.

Basescu (53) moet als hij de verkiezingen inderdaad wint Roemenië klaarstomen voor het lidmaatschap van de Europese Unie per 1 januari 2007. Hij heeft de kiezers economische hervormingen, lagere belastingen en bestrijding van corruptie beloofd. Basescu is ook voor sociale hervormingen en heeft zich uitgesproken voor meer rechten voor homoseksuelen - een standpunt dat hem op zware kritiek van de orthodoxe kerk is komen te staan.