Bergers op gebroken schip bij Alaska

Print
Een helikopter van de Amerikaanse kustwacht heeft zondagavond een ploeg bergers kunnen afzetten op een Maleisisch vrachtschip dat voor de kust van Alaska in tweeën is gebroken en olie verliest.
De bergers moeten bepalen hoeveel olie uit de met sojabonen geladen bulkcarrier Selendang Ayu is gelopen. Het schip had 1,8 miljoen liter bunkerolie en 80.000 liter diesel aan boord en ligt dicht bij een beschermd natuurgebied. De bergers konden alleen het achterstuk inspecteren. Zij stelden vast dat tank nr. 2 die 150.000 liter zware bunkerolie bevatte was opengescheurd en dat tank nr. 3 lekte. Tank nr. 4 leek intact, maar uit de vrachttanks "gutsten" de sojabonen in zee.

Het 225 meter lange schip raakte vorige week dinsdag in zware storm stuurloos. Het brak nadat het bij Unalaska Island in de Aleoeten aan de grond was gelopen. Een helikopter van de kustwacht haalde zeven bemanningsleden van boord, maar raakte op de weg terug zelf in moeilijkheden en stortte neer. Drie leden van de kustwacht en een bemanningslid werden gered, maar zes bemanningsleden worden vermist en zijn vermoedelijk omgekomen.

.

Nu in het nieuws