Regering Bush luisterde topman van het IAEA af

De regering van president Bush heeft tientallen telefoongesprekken van Mohammed El-Baradei, de topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), afgeluisterd.

GPD

Binnen de Amerikaanse regering vinden sommigen dat El-Baradei zich te soepel opstelt tegenover onder meer Iran. Zij zouden de topman willen vervangen. Dit berichtte de

Washington Post

gisteren.

Het afluisteren van internationale diplomaten gebeurt vaker, maar in dit geval wijst het er volgens de Amerikaanse krant op dat de regering Bush af wil van El-Baradei. Die toonde zich eerder kritisch over de Amerikaanse informatie over het bestaan van massavernietigingswapens in Irak. In de afgelopen maanden probeerde hij voor de internationale onrust over Irans atoomwapenambities een diplomatieke oplossing te vinden.

Sommige Amerikaanse bestuurders beschuldigden hem ervan belangrijke details over de Iraanse nucleaire activiteiten achter te houden. De afgeluisterde telefoongesprekken hebben echter niets opgeleverd wat daarop wijst.

De 62-jarige Egyptenaar El-Baradei bestuurt het IAEA sinds 1997 en wordt gerespecteerd binnen de Verenigde Naties. Veel van de landen in het bestuur van het IAEA hebben hem gevraagd zich volgende zomer opnieuw beschikbaar te stellen voor een derde ambtsperiode.

Enkele maanden geleden zijn de Verenigde Staten begonnen met het zoeken van nieuwe kandidaten voor de functie, die voor het einde van dit jaar moeten worden voorgesteld. Tot nu toe heeft dat geen serieuze kanshebbers opgeleverd. De V.S. zouden een derde van de 35 landen in het IAEA-bestuur moeten overtuigen om de kandidatuur van El-Baradei te blokkeren.

Nu in het nieuws