Geweldspauze na overlijden Arafat lijkt voorbij

Print
Israëlische helikopters hebben maandagmorgen zeker vijf raketten afgevuurd op doelen in Gaza-stad. Dat gebeurde in reactie op een aanslag op een Israëlische controlepost die zondag aan vijf Israëlische soldaten het leven kostte.
Palestijnse extremisten brachten in een tunnel onder de controlepost 1,5 ton explosieven tot ontploffing. Israël heeft gezegd dat de aanslag de kans op hervatting van het vredesproces en normalisering van de betrekkingen met de Palestijnen heeft verkleind.

Bij de aanslag raakten ook vijf soldaten gewond, van wie twee ernstig. Twee Palestijnse extremisten die de controlepost na de aanslag onder vuur namen werden volgens het Israëlische leger gedood. Volgens de Palestijnen echter werden een schutter plus een Palestijnse burger gedood.

Een Palestijnse extremist zei te hebben geprobeerd een Israëlische soldaat te ontvoeren, maar hem te hebben doodgeschoten toen hij zich verzette. Door de explosie in de tunnel stortte een aantal panden bij de controlepost in. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Fatah Haviken, een afsplitsing van de Fatah-beweging en de Hamas. Een woordvoerder van de groep zei dat de aanslag was bedoeld als vergelding voor "de moord op Yasser Arafat". In sommige extremistische Palestijnse kringen heerst de overtuiging dat de op 11 november overleden Palestijnse leider is vergiftigd door Israëlische agenten.

De raketten in Gaza-stad werden volgens het Israëlische leger afgevuurd op panden waar de Hamas wapens maakt en opslaat. Het was niet direct duidelijk of bij de Israëlische aanval slachtoffers vielen.
De aanslag en de daaropvolgende Israëlische vergeldingsactie duiden erop dat de geweldspauze na het overlijden van Arafat voorbij is. Afgelopen dinsdag kostte een aanslag bij de grens tussen de Gazastrook en Israël al aan één Israëlische soldaat het leven. Bij Israëlische wraakacties werden vier Palestijnen gedood. Ook hebben Palestijnse extremisten hun raketaanvallen op Israëlische plaatsen bij de grens met de Gazastrook hervat en worden joodse nederzettingen in de Gazastrook dagelijks beschoten.

Israël eiste in reactie op de aanslag dat de Palestijnse autoriteit in actie komt tegen de extremisten. Raanan Gissin, een naaste medewerker van de Israëlische premier Ariel Sharon, zei dat normalisering van de betrekkingen met de Palestijnen en onderhandelingen onmogelijk zijn, als de terroristische organisaties niet worden aangepakt.
Bij een inval in Nablus op de Westoever schoten Israëlische soldaten maandag het Hamas-lid Ahsan Shawahne dood. Dat gebeurde bij een vuurgevecht dat uitbrak toen de soldaten Shawahne wilden arresteren. Drie soldaten raakten gewond.

.

Nu in het nieuws