Meer dan zeventig lijsten geregistreerd voor Iraakse verkiezingen

Print
Meer dan zeventig partijen en groeperingen hebben zich tot nog toe aangemeld voor deelname aan de parlementsverkiezingen die volgende maand worden gehouden in Irak. Dat heeft de Iraakse kiesraad zondag bekendgemaakt.
De deadline voor het aanmelden van kandidaten voor deelname aan de verkiezingen is verlengd tot woensdag.

Volgens een woordvoerder van de kiesraad hebben zich zowel van soennitische als sjiitische zijde "voldoende representatieve vertegenwoordigers" aangemeld. Verscheidenen Iraakse terreurgroepen hebben de afgelopen maanden politici en burgers gewaarschuwd niet deel te nemen aan de verkiezingen, op straffe van aanslagen en liquidaties.

Hoewel aan soennitische zijde aanvankelijk weinig enthousiasme was voor deelname aan de verkiezingen, hebben zich volgens de kiesraad de afgelopen weken ook een groot aantal soennitische groeperingen en lijstcombinaties ingeschreven. De verwachting is dat de verkiezingen een overwinning op zullen leveren voor sjiitische partijen. Onder Saddam Hussein werd de sjiitische meerderheid gedomineerd door de soennieten, de bevolkingsgroep waar ook Saddam toe behoorde.
De Iraakse bevolking kiest volgende maand een 275 leden tellend parlement dat onder meer een nieuwe grondwet moet goedkeuren.

.

Nu in het nieuws