Beide presidentskandidaten eisen overwinning op in Roemenië

Print
Beide kandidaten in de Roemeense presidentsverkiezingen hebben zondag de overwinning opgeëist. Uit de exit polls blijkt dat premier Adrian Nastase en de burgemeester van Boekarest Traian Basescu elkaar nauwelijks ontlopen. De definitieve uitslag wordt pas woensdag verwacht.
Aanhangers van beide kampen gingen zondagavond in Boekarest de straat op om de 'overwinning' te vieren. De politie was in groten getale aanwezig om relletjes te voorkomen.
De eerste ronde van de presidentsverkiezingen leverde een overwinning op voor Nastase, maar niet met de vereiste absolute meerderheid. De uiteindelijke winnaar van de stembusstrijd volgt Ion Illiescu op, die elf van de afgelopen vijftien jaar president van Roemenië was.

Basescu heeft de Roemeense kiesraad de afgelopen weken herhaaldelijk van fraude beschuldigd bij de op 28 november tegelijkertijd gehouden parlements- en presidentsverkiezingen. Een oproep van Basescu, de leider van de Alliantie voor Rechtvaardigheid en Waarheid, de grootste oppositiepartij in Roemenië, tot nieuwe parlementsverkiezingen is van de hand gewezen. Waarnemers hebben bevestigd dat er is geknoeid bij de stembusgang van 28 november, maar de omvang van de onregelmatigheden is niet duidelijk.

Voor het eerst kiezen de 22 miljoen Roemenen een president voor een termijn van vijf jaar. Tot nu toe duurde een ambtstermijn vier jaar. De president heeft ruime bevoegdheden. Hij is opperbevelhebber van het leger, heeft invloed op de geheime diensten, wijst de premier aan en mag het parlement ontbinden als dat er niet binnen twee maanden in slaagt het eens te worden over een nieuwe regering. Beide presidentskandidaten zijn voor het vormen van een regering afhankelijk van de steun van een partij van etnische Hongaren.

.

Nu in het nieuws