Chanoeka-viering trekt veel volk

Print
Op de Loosplaats in Antwerpen zijn zondagavond een paar honderd joodse Antwerpenaars bijeengekomen om Chanoeka te vieren, het feest van het licht. "Juist in deze moeilijke tijd is licht belangrijk voor ons", zei één van de aanwezigen.
BR> Uit alle hoeken van de Loosplaats bij het Stadspark stroomden de mensen toe, zondagavond rond zonsondergang. "Het is nog nooit zo druk geweest als dit jaar", vertelt Charel Ponet (70), die al twintig jaar de geluidsinstallatie verzorgt. "Echt een overrompeling." Het moeilijke jaar dat de joodse gemeenschap achter de rug heeft, met de spanningen in Antwerpen, trok veel mensen naar het feest. "We leven in een donkere wereld, dus juist nu kunnen we dit symbolische licht goed gebruiken", legt Rachèl (24) uit. Samen met haar schoonmoeder uit Israël en de kinderen kijkt ze naar de enorme kandelaar die wordt aangestoken.

Het Chanoeka-feest herdenkt de inwijding van de tempel van Herodes in 163 voor Christus. Volgens de overlevering was er voor de herinwijding van de tempel maar één kruikje zuivere olie, net genoeg voor één dag licht. Maar het lampje bleef acht dagen branden, genoeg om nieuwe olie te maken. Een wonder! Sindsdien wordt vanaf het begin van het feest iedere dag een kaars van de achtarmige kandelaar aangestoken. Zondag was de zesde dag, woensdag loopt het feest ten einde.

Voor het eerst speechte ook burgemeester Patrick Janssens (sp.a) op het chanoeka-feest. "Godsdienst en geloof kan het mooiste in een mens naar boven brengen, maar ook de grootste duisternis", sprak de burgemeester. "Laat Antwerpen een verdraagzame stad zijn, waar geen duisternis is maar licht voor iedereen."
Na afloop van de speeches, was er voor de kinderen een vuurspuwer. Patrick Janssens, die eerst nog door veel joden op de foto werd gezet, kreeg een doos 'ponchkes' mee naar huis, traditionele oliebollen. "Als je er twee eet, hoef je de rest van de week niet meer te eten", riep iemand hem na.

.

Nu in het nieuws