Herman De Croo ondervoorzitter van de VLD

Print
Herman De Croo wordt de nieuwe ondervoorzitter van de VLD. Hij haalde zaterdag met 15.290 stemmen net 163 stemmen meer dan premier Guy Verhofstadt bij de verkiezingen voor het partijbestuur.
Vier jaar geleden haalde Verhofstadt meer stemmen dan De Croo. Zo bleek maandag in de vooravond toen Bart Somers de resultaten voor de 15 bestuursleden-mandatarissen bekendmaakte. De namen van de 15 bestuurleden-niet-mandatarissen zullen morgen/dinsdag bekend zijn. Dirk Sterckx, die dit jaar tot aan de verkiezingen even voorzitter was, haalt 14.345 stemmen. Vier jaar geleden stond hij op 10 in de populariteitspoll. Karel De Gucht strandt op 12 stemmen van Sterckx. Op de vijfde plaats staat Patrick Dewael (13.395, vier jaar geleden nummer 3).

Daarna volgen Marc Verwilghen (11.594), Annemie Neyts (10.758) en Jean-Marie Dedecker (10.622). De senator is het laatste bestuurslid met meer dan 10.000 stemmen. Hij is ook de enige in de top 15 die geen regeringslid of partijvoorzitter is of was. De overige rechtstreeks verkozen bestuursleden zijn Marleen Vanderpoorten, Dirk Van Mechelen, Rik Daems, Vincent van Quickenborne, Patricia Ceysens en Marino Keulen.

Bij de VLD zetelen de ministers met een raadgevende stem in het partijbestuur. Ze worden gedurende hun mandaat vervangen door de kandidaten met de hoogste stemmen die niet verkozen raakten. Het gaat om Jeannine Leduc, Jaak Gabriels, Hugo Coveliers, Pierre Chevalier, Hilde Vautmans, Filip Anthuenis, Geert Versnick en Karel Pinxten. Enkel Brussels minister Guy Vanhengel geraakte niet rechtstreeks verkozen.
Nu in het nieuws