Karel De Gucht wil Hugo Coveliers uit VLD

Voormalig VLD-voorzitter Karel De Gucht gaat op de vooravond van de voorzitterverkiezingen frontaal in de aanval tegen Hugo Coveliers. Volgens De Gucht hoort Coveliers niet thuis in de VLD.

Belga

Coveliers noemt de uitval van De Gucht een poging om voorzitterskandidaat Jean-Marie Dedecker te beschadigen. Dat zal echter niet lukken omdat de leden de druk van bovenuit beu zijn, zegt de senator in een reactie.

Hugo Coveliers is volgens De Gucht veel te ver gegaan in zijn kritiek op de partij. Toen Coveliers vorig jaar als fractieleider in de Senaat aan de kant geschoven werd, beloofde hij op 5 januari in een gesprek waarbij ook Herman De Croo en Annemie Neyts aanwezig waren loyaal te zijn aan de partij, maar sindsdien heeft hij alles gedaan om de partij te schaden. "Ik vind dat hij geen plaats meer heeft in de VLD. Samen met mij zijn zeer veel leden geschandaliseerd over de boosaardige manier waarop hij de partij in een slecht daglicht wil stellen", aldus De Gucht.

De minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de partij via de statutaire commissie Coveliers uit de partij moet zetten. "Als de partij over hem geen beslissing neemt, vergist ze zich zoals ik mij vorig jaar heb vergist. Ik had hem nooit een tweede kans mogen geven", vindt De Gucht. Hij doet zijn uitspraak naar eigen zeggen bewust voor de verkiezingen van zaterdag om te vermijden dat Coveliers zou spreken over een "nacht van lange messen".

In een reactie zegt Hugo Coveliers, die tot vorige week zelf kandidaat-voorzitter was maar zich terugtrok ten voordele van Dedecker, dat Karel De Gucht zich vergist. In de mededeling die op 5 januari na het gesprek verspreid werd, stond dat er wederzijdse fouten gemaakt werden. De Croo had toen ook gezegd dat hij iets in ruil zou krijgen voor het verlies van het fractieleiderschap, maar ondanks beloften werd de medewerker die Coveliers had aangeworven als fractieleider nooit terug aangenomen.

Volgens Coveliers is de uitval van De Gucht door PS-voorzitter Elio Di Rupo geinspireerd. Die zou zijn vel willen voor de vergelijking die hij twee weken geleden maakte tussen de PS en het Vlaams Belang. Dat hij geen fractieleider meer is, heeft hij naar eigen zeggen overigens te danken aan een ander socialistisch partijvoorzitter, namelijk Steve Stevaert.

Nu in het nieuws