Leterme wil ook VLIF-steun voor fruitvennootschappen

Print
Vlaams minister-president en minister van Landbouw Yves Leterme (CD&V) is voorstander van de uitbreiding van de VLIF-steun (het Vlaams Landbouw Investeringsfonds) naar de vennootschappen die actief zijn in de land - en tuinbouwsector.
Leterme gaat dit voorstel begin volgend jaar aan de Vlaamse regering voorleggen, zo kondigde hij donderdagnamiddag aan tijdens een werkbezoek aan Veiling Haspengouw in Sint-Truiden. Door de opentrekking van de VLIF-steun naar vennootschappen wil Leterme onder meer familiale fruitbedrijven in staat stellen om vanaf 2005 ook aanspraak te kunnen maken op subsidies in het kader van moderniserings- of uitbreidingswerken. Op die manier kan het familiale kapitaal beter tegen economisch verlies beschermd worden, zo zei Leterme nog. Het overgrote deel van de fruitbedrijven die actief zijn in Zuid-Limburg zijn inmiddels vennootschappen geworden.

De minister-president bracht onder meer een bezoek aan de nieuwe centrale sorteerafdeling van de veiling en kreeg de nieuwe appelvariëteiten van het ras "Greenstar" te zien die onder het clubconcept van Greenstar-Kanzi Europe vermarkt worden. Leterme zei dat verjonging, innovatie en samenwerking het toekomstbeleid van de fruitsector moeten uitmaken wil die in de toekomst overleven. Veiling Haspengouw speelde daar volgens Leterme met zijn moderne sorteer- en kalibreertechnieken en met de ontwikkeling van nieuwe rassen perfect op in.

"Indien de fruitsector in de toekomst stand wil houden is modernisatie, samenwerking en een verhoging van de kwaliteit van levensbelang om de moordende concurrentie de baas te kunnen", zo luidde het. De minister-president verwees daarbij naar de groei van de Europese Unie en de invloed van de wereldmarkt.

.

Nu in het nieuws