Wetenschappers ontsluieren geheim Spaanse griep uit 1918

Print
Twee onderzoekers denken het geheim te hebben ontdekt van de Spaanse Griep die in 1918 een pandemie veroorzaakte. De twee wetenschappers slaagden erin om twee genen van het virus uit 1918 te synthetiseren. Daardoor ontstaan nieuwe inzichten in wat het virus zo dodelijk maakte. Dat meldt het medische weekblad De Huisarts.
Wetenschappers willen de geheimen van het dodelijke virus uit 1918 ontrafelen om de volgende pandemie te kunnen voorspellen. Het virus uit 1918 ontstond bij vogels en werd overgedragen op de mens. Wetenschappers vrezen dat het vogelgriepvirus dat nu in Azië voorkomt, via een mutatie een even grote ramp zou kunnen veroorzaken.
De wetenschappers synthetiseerden twee genen uit het 1918-virus. "Wij vonden dat één van de genen dat HA (haemagglutinine-gen) genoemd wordt, volstaat om van een goedaardig virus een kwaadaardig te maken", vertelt Dr. Yoshihiro Kawaoka. Toen het HA-gen werd ingeplant bij een goedaardig virus begon dat virus dezelfde symptomen te veroorzaken als die die voorkwamen tijdens de pandemie. Daar leiden de onderzoekers uit af dat het AH-gen een belangrijke rol heeft gespeeld in de Spaanse Griep-pandemie.
MEEST RECENT