Amerikaanse economische groei naar boven herzien na derde kwartaal

Print
De groei van de Amerikaanse economie is tijdens het derde kwartaal van 2004 versneld. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde schattingen van het ministerie van Handel. De groei op jaarbasis zou nu naar schatting 3,9 procent bedragen, tegenover 3,3 procent in het tweede kwartaal.
De groei is grotendeels te danken aan de consumenten, die 5,1 procent meer uitgaven tijdens het derde kwartaal van dit jaar, dan in dezelfde periode in 2003. Dat is meteen de grootste stijging in de VS sinds het vierde kwartaal van 2001, toen er 7 procent meer werd uitgegeven.

Er werden 17,2 procent meer duurzame goederen (auto's, meubels) aangekocht, 4,8 procent meer niet-duurzame goederen (voeding, kleding, brandstof) en 2,9 procent meer diensten. Volgens het ministerie dragen de consumenten op die manier bij tot een groei van 3,53 procentpunten van het Bruto Binnenlands Product (BNP) van de VS.

De investeringen van bedrijven kenden een geringere groei van 2,8 procent tegenover het derde kwartaal van 2003. In het tweede kwartaal van 2004 bedroeg die groei nog 19 procent. De handelsbalans, die een recorddeficiet vertoont, liet noteren dat de uitvoer groeide met 6,3 procent (7,3 procent in het vorige kwartaal), terwijl de invoer met 6 procent toenam (12,6 procent).

De publieke uitgaven stegen met 1,2 procent in het derde kwartaal. Hier stegen de militaire uitgaven het meest (9,8 procent), in de civiele sectoren was er een daling met 5,2 procent.
De definitieve groeicijfers voor het derde kwartaal worden bekendgemaakt op 22 december.
Nu in het nieuws