Acht op de tien Belgen tegen bontkwekerijen

Print
Bijna acht op de tien Belgen (79 pct) willen een verbod in België op het fokken van dieren, vooral nertsen en vossen, voor bont. Dat blijkt uit een opiniepeiling die het enquêtebureau INRA in opdracht van GAIA uitvoerde bij in totaal 1006 Belgen. Slechts vijf procent van de Belgen heeft er helemaal geen probleem mee dat dieren gefokt worden voor hun bont.
De dierenrechtenorganisatie GAIA weerlegde dinsdag gewapend met videobeelden de argumenten van de bontkwekers, die beweerden dat de dieren in hun kwekerijen in uitstekende gezondheid verkeren. Tijdens een persbijeenkomst toonde GAIA beelden over de toestand van kwekerijen in Groot-Brittannië, waar er nu een wettelijk verbod is op het exclusief fokken van pelsdieren voor bont, Scandinavië, de Verenigde Staten en België. Op de beelden zijn stervende en dode nertsen, die op de bodem van hun kooi liggen, te zien. De dieren vertonen veelvuldig abnormaal gestoord gedrag en verminken zichzelf.

De vossen en nertsen worden gedood door anale electrocutie en door vergassing, maar 72 procent van de ondervraagde Belgen wist niet dat de pelsdieren op deze manier gedood worden. Hoewel de ondervraagden de beelden van GAIA niet te zien kregen, is 79 procent van de Belgen tegen dit soort kwekerijen gekant en wil hetzelfde percentage dat er een verbod komt op het fokken van dieren voor bont. Bovendien zegt slechts één gezin op de tien een bontjas of een jas met delen van echte bont te bezitten.

Naar aanleiding van de resultaten van de enquête lanceert de dierenrechtenorganisatie een petitie voor de afschaffing van de pelsdierkwekerijen in België naar het voorbeeld van Groot-Brittannië, waar een dergelijk verbod al in 2003 van kracht werd.

GAIA vraagt ook dat minister voor Dierenwelzijn Rudy Demotte de nodige maatregelen neemt. "De minister moet conclusies trekken uit de resultaten van de peiling, en liefst de goede", aldus Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, die eveneens het gebrek aan uitgevoerde controles in de kwekerijen betreurt.

Momenteel telt België 23 pelsdierkwekerijen voor nertsen en één voor vossen. Ongeveer 120.000 nertsen worden elk jaar gedood op Belgisch grondgebied, tegenover enkele duizenden vossen. Naar schatting worden ter wereld ook elk jaar ongeveer 26 miljoen nertsen gevangengenomen en gedood voor hun pels. Voor de vossen bedraagt dat cijfer 3 miljoen.
Nu in het nieuws