Nudisten boos op naaktkalenders

Het is de laatste paar jaar in Engeland een ware rage geworden: de min of meer ludieke naaktkalenders bedoeld om een goed doel te steunen.

Belga

Maar nu de periode nadert waarin dergelijke kalenders het meest worden verkocht, komt er steeds meer protest, zo meldt de

Sunday Telegraph

. Nee, niet van puriteinen maar uitgerekend van nudisten.

Wie wel eens heeft gekeken naar evenementen als de marathon van Londen, heeft daar tussen de echte atleten ook heel wat vreemd uitgedoste deelnemers gezien (zoals een man in een tientallen kilo's wegend duikerspak) die zich lieten sponsoren en op die manier geld inzamelden voor een goed doel. Dat was op zich al een moderne variant op het vroegere bakken en verkopen van taarten, maar de laatste tijd worden campagnes tegen kanker, hartziekten of dierenmishandeling steeds vaker financieel gesteund door het uitbrengen van kalenders. Naaktkalenders, om precies te zijn. En het gaat niet om een plaatselijke variant van de Pirelli-pin-ups of van de badpakkenspecial. In het kielzog van de populaire film Calendar girls, duiken nu namelijk brandweermannen, studenten, sporters en leden van het Britse Vrouweninstituut op kalenders op in de Full Monty of toch bijna. Niet om bewonderd te worden of om te prikkelen, zoals een blik op veel van die kalenders snel duidelijk maakt, maar om aandacht te trekken en door de verkoop van hun blote beelden geld in te zamelen voor een goed doel.

Dat zal de liefhebbers van perfect gebouwde mensen een zorg zijn en ook moraalridders hoefden er niet wakker van te liggen want het bloot wordt in de meeste gevallen op de strategische plaatsen aan het oog onttrokken. Maar juist dat heeft wrevel gewekt bij de organisatie die de 25.000 Britse naturisten vertegenwoordigt. De voorzitter liet aan de Britse krant weten dat al die kalenders en slechte zaak zijn, want door het verbergen van de geslachtsdelen wordt juist de indruk gewekt dat het menselijk lichaam iets is om je over te schamen. Of dat op de Britse liefsadigheidsinstellingen die elke pond goed kunnen gebruiken veel indruk zal maken, valt te betwijfelen.