Lange vislijnen doden miljoenen vissen en zeevogels

Het werd ingevoerd en toegejuicht als een 'groen' alternatief voor het vissen met sleepnetten. Maar nu hebben wetenschappers gevraagd om het vissen met lange lijnen ook stop te zetten, zo schrijft de Sunday Telegraph, omdat het in de Stille Oceaan een ware ravage aanricht onder vissen en zeevogels.

Belga

De reusachtige sleepnetten, die over de zeebodem werden getrokken, vingen ook heel wat dieren waar de vissers niets mee konden doen, en deden de toch al bedreigde visstand geen goed. De tot vele tientallen kilometers lange lijnen, met hun vishaken net onder het wateroppervlak, werden dan ook beschouwd als een milieuvriendelijker alternatief.

Maar nu hebben 600 prominente wetenschappers een brief geschreven aan de Verenigde Naties, waarin staat dat de lijnen in de Stille Oceaan ruim 4 miljoen vissen, dolfijnen en vogels hebben gedood of verwond. In de brief wordt gevraagd deze vorm van visvangst stop te zetten. Want ook niet eetbare vissen komen in onzacht contact met de vishaken, terwijl zeevogels aan de haak worden geslagen terwijl ze gevangen vissen willen verorberen.