F1 - Proces voor Londens Hooggerechtshof kan Ecclestone zuur opbreken

In Londen is maandag voor het Hooggerechtshof het proces ingeleid dat mogelijk een einde maakt aan het rijk van F1-paus Bernie Ecclestone en diens controle over het lucratieve F1-wereldkampioenschap.

Belga

Drie banken (de Amerikaanse JP Morgan en Lehman Brothers, en de Duitse Bayerische Landesbank) vechten de benoeming aan van Luc Argand, een advocaat uit Genève. Die werd twee jaar geleden door Ecclestone aan het hoofd van de Formula One Holdings (FOH) gezet, een structuur die toezicht houdt over de organisatie Formula One Management (FOM), die alle commerciële activiteiten van de F1 beheert.

De drie banken hebben indirect controle over 75 procent van het kapitaal van de FOH en vragen dat het Hooggerechtshof de benoeming van Argand ongedaan mmakt. In de procedure wordt tevens de echtgenote van de advocaat, Emmanuèle Argand, geviseerd. Ook zij kreeg een belangrijke functie binnen de FOH. Volgens de media behartigt Luc Argand al 25 jaar de familiebelangen van Ecclestone, en zou hij daarom beloond zijn met de topfunctie. Bernie Ecclestone trachtte een maand geleden om de zaak te laten voorkomen in Zwitserland en niet in Groot-Brittannië, waar de organisatie nochtans geregistreerd is. Maar het Londense Hof van beroep oordeelde dat het Hooggerechtshof wel degelijk bevoegd is in het dossier.

"Het debat gaat in weze over de controle over en de toekomst van het Wereldkampioenschap formule 1", verklaarde rechter Robert Carnwath, die eraan toevoegde dat de macht van 74-jarige Bernie Ecclestone over de F1 mogelijk in gevaar komt.

De FOH is een filiaal van SLEC Holdings, de organisatie die de tv-rechten en de commerciële belangen van de F1 beheert. 75 procent van het kapitaal van SLEC Holdings is in handen van JP Morgan, Lehman Brothers en de Bayerische Landesbank. De overige 25 procent is eigendom van de familie Ecclestone via de organisatie Bambino Holdings, waar Luc en Emmanuèle Argand de plak zwaaien.