50-jarige Socrates maakt comeback

De Braziliaan Socrates heeft op 50-jarige leeftijd zijn comeback in het voetbal gemaakt. De voormalige aanvoerder van de Braziliaanse nationale ploeg debuteerde zaterdag in de vrieskou voor de Engelse amateurclub Garforth Town, waar hij een contract voor een maand tekende.

Belga

Socrates, die veertien jaar geleden een punt zette achter zijn carrière, was slechts invaller in de topmatch tussen Garforth Town en Tadcaster Albion, in de eerste klasse van de Noordoostelijke Amateurliga.

De vroegere middenvelder van Botafogo, Corinthians, Flamengo en Santos, nog steeds even scherp ogend, maar met kortgewiekte haren en grijzende baard, mocht de laatste twaalf minuten van de wedstrijd volmaken.

Socrates, na zijn voetballeven arts geworden, viel in bij een 2-2 stand, maar kon de overwinning niet meer forceren; zijn club Garforth Town moest tevreden zijn met een puntendeling.

De ex-ploegmaat van Zico en Careca kwam op het ijzige veld viermaal aan de bal en schoot eenmaal op doel. Garforth Town behield ondanks het puntenverlies de tweede plaats in de stand.

"Het was veel te koud", sakkerde Socrates. "Ik had al hoofdpijn zo gauw ik het veld betrad; ik ben deze koude echt niet gewoon. En het tempo van deze wedstrijd lag veel hoger dan ik gewoon ben. In Brazilië spelen we niet zo snel", gaf de Braziliaanse WK-ganger van 1982 en 1986 toe.

Socrates, die toegaf nooit te trainen en redelijk wat te roken, moet volgens zijn contract nog minstens twee andere wedstrijden voor Garforth Town spelen.