Kenteris en Thanou voor strafrechtbank

De procureur van Athene heeft donderdag beslist dat de Griekse sprinters Costas Kenteris en Ekaterini Thanou vervolgd worden omwille van het niet aanwezig zijn op 3 antidopingcontroles en het afleggen van valse verklaringen over het ongeval waar ze naar eigen zeggen bij betrokken waren voor de start van de Spelen van Athene.

Belga

Drie maanden na de start van het schandaal, dat de eerste week van de Spelen van Athene overschaduwde, is deze beslissing een nieuwe en beslissende etappe in deze affaire. De atleten blijven hun onschuld echter staande houden.

Intussen verklaarde de Amerikaanse krant San Jose Mercury News, die aan de basis lag van de onthullingen over de Balco-affaire, dat dat laboratorium THG (tetrahydrogestrinone, een kunstmatig steroïde) leverde aan de Griekse atleten.

De 31-jarige Kenteris en de 29-jarige Thanou zijn ook officieel beschuldigd omdat ze zich vrijwillig onttrokken hadden aan onaangekondigde dopingcontroles, op 27-28 juli in Tel-Aviv, op 10-11 augustus in Chicago en ten slotte op 12 augustus in het olympisch dorp in Athene, op de vooravond van de start van de Spelen.

In het slechtste geval riskeren Kenteris en Thanou een gevangenisstraf tot vijf jaar. Indien er een doorbraak komt in de zaak, worden de gevangenisstraffen hoogstwaarschijnlijk omgezet in straffen met uitstel of zelfs in gewone boetes.

Nu in het nieuws