Producer en songwriter Terry Melcher, zoon van Doris Day, overleden

De Amerikaanse platenproducer en liedjesschrijver Terry Melcher, die met onder anderen de Beach Boys, de Byrds en Ry Cooder werkte, is vrijdag op 62-jarige leeftijd overleden aan huidkanker.

AP Ned

Aan het begin van de jaren '60 vormde Melcher, die de zoon was van filmster Doris Day, een duo met de latere Beach Boy Bruce Johnston. In 1964 hadden de twee als de Rip Chords in de VS een hit met Hey, Little Cobra. Melcher was een van de schrijvers van het Beach Boys-nummer Kokomo. Halverwege de jaren '60 werd hij producer bij platenmaatschappij Columbia. In die hoedanigheid had hij grote invloed op het geluid van de Byrds, waarvoor hij hits als Mr. Tambourine Man en Turn, Turn, Turn produceerde. Hij werkte ook met Paul Revere and the Raiders, Gram Parsons en The Mamas and the Papas. Tussen 1968 en 1972 was hij de producent van de comedyserie die zijn moeder had bij de televisiezender CBS, The Doris Day Show.

Nadat in 1969 de actrice Sharon Tate en haar vrienden in een huis in Los Angeles waren vermoord door de bende van Charles Manson deden er speculaties de ronde dat Melcher het eigenlijke doelwit van Manson was geweest. Melcher had eerder in het huis waar Tate werd vermoord gewoond en zou Manson een platencontract hebben geweigerd. De politie wees de speculaties van de hand.