Tienduizend demonstranten betogen tegen kiesfraude in Kiev

Zo'n 10.000 aanhangers van de Oekraïense oppositie hebben maandagvoormiddag in Kiev betoogd tegen mogelijke kiesfraude bij de presidentsverkiezingen van zondag.

Belga

De sfeer onder de aanhangers van oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko is bedrukt, omdat regeringskandidaat Viktor Janoekovitsj in de officiële peilingen een lichte voorsprong heeft.

Met drie vierde van de stemmen geteld, heeft Janoekovitsj met 48,65 procent van de stemmen een lichte voorsprong van 93 procentpunten op Joesjtsjenko, die 47,72 procent van de stemmen achter zijn naam heeft. De exit polls van zondagavond duidden Joesjtsjenko aan als overwinnaar.

De oppositieleider uitte in de nacht van zondag op maandag kritiek op de massale kiesfraude. De opkomst in Janoekovitsj-gezinde gebieden, zoals Donetsk en Lugansk, waar tot 96 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen, noemde hij "sprookjesachtig". In deze gebieden werden zondag ook honderd leden van de plaatselijke kiescommissies, die door de oppositie waren aangesteld, uit hun ambt ontzet.