Amerikanen vinden 'gruwelkamers' in Fallujah

Amerikaanse eenheden hebben in het soennitische Fallujah verscheidene gruwelkamers gevonden waar Iraakse opstandelingen gevangenen hebben opgesloten, gemarteld en vermoord.

AP Ned

Dat heeft een militaire woordvoerder zondag gezegd. Woordvoerder Jim West zei dat Amerikaanse en Iraakse regeringstroepen in de stad niet alleen op talrijke wapenopslagplaatsen zijn gestuit, maar ook op huizen waar mensen voor langere perioden aan de muren vastgeketend hadden gezeten en kamers waarin met bloed besmeurde messen en zwarte kappen werden aangetroffen.

In Irak zijn dit jaar zeker 34 buitenlandse gijzelaars vermoord, vaak door onthoofding. Veel moorden zijn op video vastgelegd en op websites van islamitische extremisten gepubliceerd. Ook Iraakse politieagenten en militairen zijn door opstandelingen als verraders omgebracht.

West zei dat tijdens het offensief in Fallujah meer dan 1.400 mensen gevangen werden genomen, van wie ongeveer vierhonderd na verhoor zijn vrijgelaten. Bij de gevechten werden ongeveer 1.200 opstandelingen en ruim vijftig Amerikaanse militairen gedood. maw1759,1773pg 212216 nov 04GMT